Sindrom kaki gelisah

0
1127

Apakah sindrom kaki (resah)?

Sindrom kaki (resah), juga dikenal sebagai Ekbom sindrom, dinamakan sempena doktor yang pertama digambarkan di tahun 1945. Keadaan ini, ketika anda merasa keinginan untuk memiliki kaki anda untuk bergerak. Ini adalah biasanya disebabkan oleh mereka tidak nyaman atau sensasi yang tidak menyenangkan di kaki.

Apakah gejala sindrom kaki gelisah?

Banyak orang-orang dengan rls mencari ia sukar perasaan di kaki saya untuk menggambarkan. Ia boleh digambarkan sebagai ‘menjalar’ perasaan, atau seperti elektrik merasa’, atau ‘seperti sakit gigi’, atau ‘bagaimana air dengan kaki kerja” atau “gatal tulang” atau hanya ” tanpa akhir gugup, atau resah kaki, atau hanya tidak nyaman. Kadang-kadang orang menggambarkan yang mendalam perasaan menyakitkan di kaki. Perasaan yang tidak menyenangkan akan memberi anda akan untuk bergerak. Terutama ketika perasaan yang tidak menyenangkan setiap 10-60 saat, dan jadi sangat gelisah.

Gejala:

Biasanya membangunkan ketika anda beristirahat, terutama apabila anda duduk atau berbaring di tempat tidur. Lebih buruk lagi, jika anda telah terhad ruang, seperti di film-film.

Biasanya di malam hari. Banyak orang mengalami hanya di malam hari, terutama apabila mencoba untuk tidur. Gejala boleh membuat ia sukar untuk tidur. Ia boleh menjadi satu Domino kesan, menyebabkan tidur miskin dan keletihan hari berikutnya.

Biasanya berlabuh pendek. bergerak, berjalan, mengurut dan meregangkan kaki. Bagaimanapun, gejala biasanya kembali tidak lama lagi selepas cuti.

Biasanya berlaku di kedua-dua belah kaki. Kadang-kadang tangan juga terlibat. Kira-kira 3 dari 4 orang dengan rls juga memiliki kejutan tiba-tiba (pergerakan sukarela) kaki mereka saat mereka tidur. Ini dipanggil berkala anggota pergerakan dalam tidur. Ini pergerakan yang bisa Membangunkan anda (dan/atau pasangan anda). Kadang-kadang serangan-serangan ini dan yang lain, jika anda hanya akan Bangun.

Tahap gejala boleh berbeza dari yang sederhana kegelisahan di kaki saya di malam hari, jadi masalah adalah khawatir apa yang akan terjadi setiap malam, dan berlaku pada malam (dan kadang-kadang di siang hari) dan selalu mengganggu tidur. Banyak orang berada di suatu tempat antara tempat ini keterlaluan. Jika anda mempunyai yang sederhana atau gejala yang teruk, ia boleh menyebabkan kegelisahan dan kemurungan di atas radar.

Keletihan

Di samping yang tidak menyenangkan gejala, seperti yang terjadi, banyak orang dengan rls kronik lelah. Ia adalah berkaitan dengan gejala kebimbangan dan/atau sukarela pergerakan kaki yang sering terganggu tidur boleh menyebabkan. Ini boleh menyebabkan keletihan kronik di siang hari berlaku akibat kekurangan tidur.

Siapa yang mendapat sindrom kaki gelisah?

Terjadi dalam kira-kira 1 dari 10 orang dalam beberapa tahap RLS di beberapa titik dalam hidup mereka. Ia boleh berlaku pada sesiapa dan di mana-mana umur.

Apakah punca sindrom kaki gelisah?

Karena biasanya tidak diketahui

Ini dipanggil utama atau idiopathic RLS. Ia yang paling sering terjadi pada orang muda (di bawah 45 tahun). Gejala sering lebih buruk perlahan-lahan selama bertahun-tahun. Ia dipercayai bahawa sebab itu kekurangan cahaya atau melanggar beberapa bahan kimia dalam otak (neurotransmitter), terutama kekurangan dopamin. Ia adalah tidak diketahui kenapa ini terjadi. Mungkin ada sebuah faktor genetik memainkan peran utama radar kadang-kadang dalam keluarga yang sering.

Menyebabkan menengah

Gejala RLS boleh membangunkan sebagai komplikasi lain syarat.

Sebagai contoh:

Kehamilan. Kira-kira 1 dalam 5 wanita hamil membangun RLS semasa mengandung (terutama pada bagian terakhir kehamilan). Gejala sering menghilang setelah melahirkan.

Kekurangan zat besi (ijzerdeficiëntie) – yang boleh membawa kepada anemia. Jika ini penyebabnya, maka akan hilang gejala RLS biasanya ketika anda besi tablet.

Sebagai efek samping beberapa ubat-ubatan. Oleh itu, ia adalah mungkin untuk menggunakan antidepresan, neuroleptik, dopamin musuh, antihistamin, kalsium kanaalblokkers (tekanan darah tinggi), phenytoin, atau steroid.

Seperti yang tanda-tanda beberapa syarat-syarat lain. Sebagai contoh, ini boleh berlaku dengan ginjal, penyakit Parkinson, diabetes dan hipotiroidisme.

Seperti sindrom kaki gelisah diagnosis? Aku perlu selidik?

Dokter biasanya diagnosis gejala biasa. Tidak ada penyelidikan diperlukan untuk menentukan diagnosis. Bagaimanapun, penyelidikan boleh dilakukan di ‘punca’. Sebagai contoh, ujian darah untuk memeriksa jika anda mempunyai kekurangan zat besi, atau gagal ginjal.

Apakah rawatan untuk sindrom kaki gelisah?

Rawatan menengah RLS adalah alasan utama untuk rawatan seperti ijzerdeficiëntie, dan lain-lain. Perubahan dalam ubat mungkin disarankan sebagai sampingan kesan ubat itu adalah pemikiran yang bertanggungjawab untuk gejala. Kebanyakan orang dengan rls mempunyai bentuk utama.

Untuk utama radar, jika gejala ringan dan tidak terjadi begitu sering, layanan yang tidak diperlukan atau inginkan. Kebanyakan orang yakin ketika ia ternyata bahawa mereka adalah utama RLS dan bukan sesuatu yang lebih buruk. Jika gejala yang mengganggu satu atau lebih dari cadangan berikut:

Langkah-langkah umum

Biasa gangguan seperti membaca atau menonton TV mungkin membantu jika gejala ringan.

Slaapadviezen untuk bantu tidur anda akan memperbaiki. Ini bermakna:

Cuba biasa slaaproutine mencari setiap hari pada waktu yang sama untuk pergi ke tempat tidur, dan pada masa yang sama.

Jangan TIDUR, terutama pada malam hari.

Untuk melakukannya sepanjang hari yang beenoefeningn (tetapi tidak sambil tidur).

Mengelakkan minuman yang mengandungi kafein (perangsang) sebelum tidur.

Cobalah untuk bersantai sebelum tidur. Santai mandi air Panas boleh membantu.

Dan cuba sekali kerana ia pergi, seperti yang anda semua tidak boleh ada kafein dan alkohol. (Bahan ini boleh memburukkan lagi gejala). Cuba ini beberapa minggu untuk melihat jika gejala memperbaiki. Jika gejala yang tidak baik, maka anda boleh cuba berapa banyak kafein dan/atau alkohol menyebabkan gejala-gejala.

Bergerak

Terdapat tanda-tanda yang biasa pergerakan di siang hari, tanda-tanda rls dan berkala anggota pergerakan semasa tidur boleh mengurangkan. Dalam kecil belajar, peserta-orang terbagi ke dalam dua kelompok. Satu kumpulan lakukan tiga latihan minggu. Kumpulan lain tidak ada latihan (kumpulan kawalan). Setelah dua belas minggu bewegingsgroep peningkatan yang besar dalam tanda-tanda berbanding kepada kumpulan kawalan. Studi lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan keputusan ini. Tapi ia pasti tidak akan menyakiti di siang hari, tetap latihan untuk mencoba melihat jika gejala memperbaiki.

Ubat

Membantu di atas langkah-langkah yang tidak membantu, doktor anda akan dadah nasihat. Dopamine agonis adalah yang paling ubatan yang biasa digunakan untuk merawat RLS. Ada pelbagai jenis dan jenama. Dopamin meningkat meningkatkan menurunkan peringkat dopamin yang cukup sering terjadi di-orang dengan rls. Dua yang paling biasa digunakan dopamin agonis untuk merawat RLS adalah ropinirole (Adartrel atau Requip) dan pramipexole (Sifrol). Ada kesempatan yang bagus di gejala hilang atau sangat penurunan.

Seperti semua ubat-ubatan harus memihak rawatan yang mesti dipertimbangkan dengan mungkin kesan sampingan. Yang paling biasa sampingan kesan-kesan ubat-ubatan: mual, pusing, keletihan dan masalah tidur. Banyak orang tidak ada atau hampir tidak mengalami efek samping dan penggunaan jangka panjang dadah, sampingan kesan-kesan yang hilang biasanya.

Ubat-ubatan lain yang kadang-kadang digunakan termasuk: carbamazepine, gabapentin, kuat penahan sakit, dan benzodiazepin. Kedai-kedai rawatan yang lebih daripada anda boleh berjumpa doktor salah satu sumber-sumber ini untuk cuba.